הצטרפות אח למשפחה - איך להכין את הבכור כשאת בהריון, טיפים להנקה של ילד שני, מניעת קנאה ועידוד יחסים טובים בין האחים

התקופה הראשונה שלאחר לידת הילד השני מעלה חששות לגבי האתגר שבמענה לצרכים של שני ילדים בגילאים שונים.

אז איך מצליחים לג'נגל בהצלחה בין כל המשימות?

1. איך להכין את הבכור כשהקטן עוד בבטן?

  • כדאי להתחיל לבנות קשר אוהב ותחושת שייכות לקטן עוד כשהוא בבן. להשתמש בביטויים כמו "זה התינוק שלך", "התינוק שלנו" ולהדגיש שהתינוק הוא גם של הבכור ולא רק של אמא ואבא. כך הגדול ירגיש שייכות לקטן וירצה שידאגו לקטן ויטפלו בו.
  • כדאי ליצור הזדמנויות שבהן הבכור יראה תינוקות אחרים (תינוקות של חברות או בנות משפחה וכו') ולדבר אתו על מה תינוקות עושים, איך תינוקות אוכלים (יונקים) ואיך הוא יאכל להשתתף בטיפול בתינוק (לשיר לו שירים, להביא לו חיתול בד, לעזור בהחלפת חיתול ועוד).
  • כדאי לספר לגדול איך הוא היה כשהיה תינוק וגם להראות לו תמונות. איך ההורים טיפלו בו ואם הוא ינק לספר לו שהוא אכל את החלב של אמא וכו'.
  • אם הבכור עדיין יונק ואת מתכננת להניק את שני הילדים כדאי לדבר עם הבכור מראש ולספר שהוא יינק יחד עם האח הקטן ולספר שהאח הקטן יאכל רק חלב אם והבכור אוכל גם אוכל של גדולים ולהכין את הבכור לכך שהאח הצעיר יינק ראשון. מומלץ גם להראות תמונות של הנקת טנדם.

2. טיפים לאחרי הלידה:

  • תנוחות הנקה- אם בזמן ההנקה הבכור רוצה להתכרבל לידך ולהיות צמוד אליך או אם את רוצה שיד אחת תישאר פנויה בזמן שאת מניקה, את יכולה לבחור בתנוחת הנקה שבה חלק מהגוף שלך יישאר פנוי. למשל תנוחת הצד יכולה להתאים לצורך זה. הניחי כרית מאחורי גבך על מנת להרחיק את עצמך מהמשענת וכרית נוספת לצידך כך שתוכלי להשעין עליה את היד ואת התינוק היונק. הביאי את התינוק לשד מהצד החיצוני של הגוף שלך. במדריך המצולם של כללית ישנו הסבר על תנוחות ההנקה השונות ותוכלי לראות הדגמה: http://www.clalit.co.il/he/pregnancy_and_birth/breast_feeding/Pages/breast_feeding_guide_video_3.aspx  כמו כן ניתן לחפש תמונות של הנקה בתנוחת צד, שנקראת גם תנוחת פוטבול באינטרנט. גם התנוחה האנכית, שבה התינוק ממוקם לאורך הגוף שלך ולא לרוחב, יכולה להיות נוחה להנקה כשאת זקוקה ליד פנויה.
  • הנקה במנשא- לאחר הלידה אני ממליצה להיעזר ביועצת מנשאים על מנת לבחור מנשא שנוח לך להניק בו. לאמהות שונות ותינוקות שונים מתאימים מנשאים שונים ולכן בהחלט כדאי למדוד ולבדוק מה מתאים לכם. הנקה במנשא תאפשר לך להיות ניידת, לטפל בבכור בזמן שאת מניקה ותשחרר לך את הידיים
  • הנקה בתנועה- באופן כללי להיות אמא לשניים דורש חשיבה מחוץ לקופסה :) אם בזמן שאת מניקה הבכור מבקש שתעברו לחדר אחד או קורא לך מאזור אחר בבית את יכולה בהחלט לקום ולנוע בזמן שהיונק הקטן מחובר אליך.

3. יצירת הקשר חיובי ולא הקשר שלילי להנקה-

  • המנעי מלהאשים את התינוק ואת ההנקה בכך שאת לא יכולה לעשות פעולה מסוימת עם הבכור. למשל אם הבכור רוצה ללכת לגינה ואת בדיוק צריכה להניק, תבחרי במשפטים כמו: "אמא צריכה לנוח קצת ועוד מעט נלך" או "יש לי רעיון לעוד משחק אחד ואז הולכים" במקום להגיד "התינוק צריך לאכול ולכן אנחנו לא יכולים ללכת" או "אני צריכה להניק עכשיו ולכן אנחנו לא יכולים ללכת".
  • אפשר לקנות מראש קופסה גדולה ולמלא במשחקים קטנים ובחומרי יצירה ולאחר הלידה להגיד לבכור שהוא יכול לשחק עם הקופסה אך ורק כשאת מניקה. בכל פעם שאת מתיישבת להניק מותר לו לקחת את הקופסה ולשחק עם תכולתה. כך הבכור יקשר את זמני ההנקות לפעילות כיפית ואת תזכי לכמה דקות של הנקה רגועה ללא הפרעות.
  • אפשר לנצל את זמני ההנקה לפעילות רגועה ונעימה עם הפעוט. למשל אפשר להקריא סיפור, להרכיב פאזל רצפה בזמן שאת מניקה את התינוק על השטיח ליד הפעוט, אפשר להציע לפעוט משחקי יצירה למינם, אפשר לעשות פיקניק על השטיח בזמן שאת מניקה ולהציע לפעוט לנשנש פירות וירקות חתוכים או כל נשנוש אחר בזמן שהתינוק יונק. כמו כן אפשר להציע לפעוט לטפל בבובה בזמן שאת מטפלת בתינוק.
  • בזמן שאת מניקה את התינוק והפעוט לידך את יכולה לדבר עם התינוק ולספר לו כמה כיף לו שיש לו אח גדול כל כך נפלא, בוגר, חכם וכו' וכו' וכך לתת לפעוט הרגשה טובה.
  • אפשר לנסות לשתף את הפעוט במן ההנקה ולבקש ממנו לעזור לך לטפל בתינוק בזמן שהוא יונק. למשל להביא חיתול בד או כל חפץ אחר של התינוק, אפשר לבקש מהפעוט לשיר לתינוק שיר בזמן שהוא יונק וכו' וכו'

4. אל תתביישי לבקש עזרה-

עזרה היא לא מותרות כשמדובר בטיפול בשני ילדים קטנים. מומלץ ביותר למצוא מקורות תמיכה ועזרה במיוחד לשעות העמוסות- מקלחת, ארוחת ערב, זמני חוגים וכו'. אם אין אנשים מהסביבה הקרובה שיכולים להיות לך לעזר בחודשים הראשונים שווה לשקול עזרה בתשלום. אומנם זאת הוצאה כספית, אבל אל תשכחי שמדובר בתקופה קצרה יחסית שתחלוף ועוד זוג ידיים יכול לעשות שינוי משמעותי בכל החוויה של ההתחלה.

5. מה לעשות אם הבכור מבקש לינוק?

אם מדובר בפעוט שכבר נגמל ופתאום מגלה עניין מומלץ לא להתעלם מהסקרנות שהוא מגלה כי סירוב מוחלט רק יגביר את רצונו להתעקש ולבקש וגם הוא מאוד זקוק לקרבה לאמא, לחום ואהבה במיוחד לאור השינוי הגדול שקרה בחייו. אם את מרגישה שזה מתאים לך תציעי לו לינוק. רב הפעוטות, אם ניתנת להם הזדמנות לינוק, יסתפקו בליטוף או חיבוק של השד או ניסיון הנקה אחד. אם את לא מרגישה בנוח להציע הנקה ממש, אז אפשר לסחוט מעט חלב לכוס ולהציע לפעוט לטעום אותו בדרך זו ובנוסף כמובן להציע דרכים אחרות לקרבה עם האמא.

חשוב להכיר שהנקה של שני אחים בגילאים שונים בהחלט אפשרית ונקראת הנקת טנדם. אני לא ארחיב על הנקת טנדם במסגרת המאמר הזה, אך בהחלט תוכלי למצוא מידע וטיפים בנושא מאמהות שהניקו שניים ומיועצות הנקה.

אין ספק שהתקופה הראשונה לאחר הצטרפות אח חדש למשפחה דורשת הרבה יצירתיות וסבלנות. אל תשכחי להשתמש בחוש ההומור שלך! תקופת ההסתגלות הראשונית חולפת ובהדרגה תגלי את הדברים שעובדים הכי טוב בשבילך ותתחיל שגרה חדשה וטובה.