טיפים לאמהות מניקות שחוזרות לעבודה

הפרידה מהתינוק אינה קלה ומלווה בהרבה חששות ושאלות בין היתר בהקשר להמשך הנקה או לגמילה מחלק מההנקות במהלך היממה.

בין אם את מתכננת לשאוב לקטן שלך בעבודה ובין אם לא, חשוב להיערך לשינוי המשמעותי בשגרה היומית מראש.

אם את מתכננת לשאוב בעבודה:  כדאי להצטייד מראש במשאבה ולהתנסות בשאיבה בבית. חשוב לקחת בחשבון שאם במהלך חופשת הלידה הנקת הנקה מלאה, הגוף שלך רגיל לייצר חלב לכל הארוחות של התינוק שלך. לכן במקרה שאת תדלגי על שאיבה סביב השעה שהתינוק רגיל לינוק והחלב לא יפונה מהשד, יתפתח גודש. הגודש עלול להתפתח לדלקת ולכן חשוב שתהי ערנית ותקפידי לפנות את החלב. אם אין לך אפשרות לשאוב מספר פעמים במהלך יום העבודה שאיבות ארוכות ניתן להרגיל את הגוף בהדרגה לשאיבה ארוכה אחת שאותה את תכווני לשעת ההפסקה שלך. בימים ראשונים לאחר חזרתך לעבודה עד שהגוף יתרגל לשאיבה אחת בלבד את תצטרכי לשאוב שאיבה קצרה בשעות הבוקר, שאיבה ארוכה בהפסקת הצהריים ועוד שאיבה קצרה לקראת סוף יום העבודה. בהדרגה בשאיבת הבוקר ובשאיבת אחר הצהריים את תשאבי פחות ופחות ובהמשך תישאר רק שאיבת הצהריים. בשעות שלפני השאיבה ואחרי השאיבה אם תרגישי גדושה תוכלי לפנות מעט חלב ע"י סחיטה ידנית.

אם את לא מתכננת לשאוב בעבודה, אבל מתכוונת להמשיך להניק בשאר שעות היממה (חשוב לקחת בחשבון שהפסקה ארוכה בין הנקות- במקרה שלא שואבים בעבודה- עלולה לפגוע בייצור ובכמות חלב בכלל היממה): חשוב להתחיל להרגיל את הגוף שלך לא לייצר חלב בשעות העבודה כשבועיים- שלושה לפני חזרתך לעבודה על מנת למנוע גודש כאשר תעדרי מהבית. איך מתחילים את התהליך? בשעה שבה את רגילה להניק בחופשת הלידה, אך עם חזרתך לעבודה לא תהי בבית, תני לתינוק בקבוק עם חלב שאוב, במקרה שיש לך מאגר קפוא, או פורמולה ואת תדלגי על ההנקה ותשאבי קצת. כשאת שואבת אל תרוקני את כל החלב משדיים, אלה תעצרי כשהשדיים מתחילים להיות רכים. ביום השני את תצטרכי לשאוב פחות על מנת להגיע למצב שהשדיים רכים וביום השלישי או רביעי או החמישי- בהתאם לתחושת הגודש- לא תצטרכי לשאוב כלל. כשאת מרגישה שכבר אין גודש בשעה שבה היית רגילה להניק בעבר אפשר להוריד הנקה נוספת. בימים, שבהם את חשה גודש, את יכולה להיעזר בקומפרסים קרים. אם יש אזורים קשים בשד, שימי עליהם קרחון או שקית סנפרוסט עטופים בטטרה ושבי עם הקומפרס במשך כ 20 דקות. הקור יגרום לאזור הקשה להתרכך. חשוב להדגיש שהקומפרסים אינם מחליפים את השאיבות הקטנות להקלה עד שהגוף מתרגל בהדרגה להפחית ייצור בשעה מסוימת.

איך לבחור משאבה?

ממליצה בחום להצטייד במשאבה דו צדדית שתקצר את זמן השאיבה פי 2. יש מספר משאבות דו צדדיות קומפקטיות שניתן לרכוש: אמדה לקטליין (דוגמאות למקומות, שבהם ניתן להשיג: קופת חולים מכבי ומאוחדת, חנות "בייבי פארם", חנות "הנקה טובה"), מדלה סווינג מקסי דו צדדית, מדלה פריסטייל (דוגמאות למקומות, שבהם ניתן להשיג את המשאבות של מדלה: שילב וחברת בפקס). שימי לב שהמשאבות שהזכרתי עובדות גם על סוללות ולכן את לא חייבת להיות צמודה לשקע בכל השאיבות.

מה לעשות אם התינוק מסרב לקחת בקבוק?

ריכזתי מגוון של טיפים שעשויים לעזור במאמר הבא:

http://www.miripevzner.com/breastfeeding/e0s5elzshp4jn0698tbp4racie41ak

גם אם את מתכננת לשאוב בעבודה וגם אם לא, חשוב ביותר לבקש ממי שיטפל בתינוק בהעדרך לתכנן את הארוחות כך, שהתינוק לא יקבל מנה גדולה סמוך לשעה שבה את חוזרת על מנת שברגע שתגיעי תוכלי להניק. כך תוכלי להרוויח עוד הנקה ביממה וגם סביר מאוד להניח שתגיעי גדושה ותרצי להניק כמה שיותר סמוך לחזרתך.

כמו כן מומלץ להספיק להניק בבוקר לפני היציאה מהבית כדי שתרוויחי עוד הנקה וגם תצאי כשהשדים אינם מלאים. יתכן שיידרש לשנות את השעה, שבה התינוק רגיל לינוק בבוקר על מנת שתספיקי להניק גם אם זה אומר להעיר אותו. לאחר תקופת הסתגלות קצרה סביר להניח שהתינוק יתחיל להתעורר בעצמו סביב השעה של הנקה לפני יציאתך מהבית.

כדאי להשתמש ברפידות הנקה לפחות בתקופה הראשונה בעבודה על מנת למנוע טפטופים ואפילו לשים כמה רפידות הנקה בתיק למקרה הצורך.

אין ספק שהחזרה לעבודה מהווה שינוי גדול, אך עם כל החששות והאתגרים את ותינוקך תתחילו שגרה חדש. ההערכות מראש מאוד מרגיעה וחשובה ועם זאת אל תשכחי להנות מהשבועות שנותרו עד החזרה לעבודה בפועל. אין צורך לשנות את הרגלי ההנקה הרבה שבועות מראש. לרוב הערכות של שבועיים עד שלושה מספיקה בהחלט.