התינוק פתאום לא מסכים לינוק ובוכה על השד- מה עושים? איך לעבור שביתת הנקה בשלום

התינוק פתאום לא מסכים לינוק ובוכה על השד- מה עושים?*

זה קורה באופן פתאומי ומאוד מאוד מלחיץ ומדאיג- תינוק שינק בהצלחה והיה רגוע על השד פתאום לא מסכים לינוק ובוכה כשאת מציעה לו את השד. 

מהן הסיבות האפשריות לסירוב שד בהנקה מבוססת?

חשוב להפעיל את הכישורים הבלשיים ולחשוב מה השתנה ביום או ימים שלפני שביתת הנקה:

  • יכול להיות שהתינוק הצטנן ועקב כך אפו סתום והוא מתקשה לסנכרן בין בליעה, מציצה ונשימה ולכן בוכה על השד ומסרב לינוק.
  • אם לתינוק כואבת האוזן אז הכאב מוחמר בשכיבה, ולכן אם את רגילה להניק כשהתינוק במצב שכיבה יכול להיות שדווקא בשכיבה הכי כואב לו. 
  • פצעים בפה או בקיעה כואבת של שיניים בהחלט יכולות להיות סיבות.
  • יכול להיות שהתחיל לך מחזור? אצל נשים רבות בימי הדימום יש ירידה זמנית בכמות החלב מה שיכול לגרום לחוסר שביעות רצון אצל התינוק.
  • יכול להיות שאת חולה? אם יש לך חום או שתקף אותך וירוס או חיידק הגוף שלך מתמודד עם המחלה וכמות החלב עלולה לרדת זמנית.
  • יכול להיות שהחלפת בושם? יש תינוקות שרגישים לריחות חזקים.
  • יכול להיות שהתינוק חווה משהו לא נעים בזמן הנקה? למשל תינוק שחווה צעקה כתגובה לנשיכה בזמן הנקה עשוי לקשר את הנקה עם משהו לא נעים ולבכות.
  • יכול להיות שהתינוק קיבל כמה בקבוקים לאחרונה? יש תינוקות שאם הם מגלים שיש דרך לקבל חלב ללא מאמץ בזרם מהיר (מה שקורה ביניקה מבקבוק) אז הם יביעו חוסר שביעות רצון מהשד.
  • יכול להיות שדילגת על הנקות עקב חזרה לעובדה/חופשה וכו ולא הספקת לשאוב? אם מדלגים על הנקות ולא שואבים כמות החלב תרד כי החלב נוצר על פי עקרון ביקוש והיצע.

חשוב לדעת שלפעמים לא עולים על הסיבה המדויקת לשביתת הנקה. החדשות הטובות הן שבמקרים רבים כמו ששביתת ההנקה מתחילה פתאום היא גם תגמר פתאום, ומה שחשוב בימים הקשים זה להקפיד על כמה חוקים:

החוקים שהכי חשוב להקפיד עליהם הם:

1. לשמור על אספקת החלב- אם התינוק מסרב לינוק חשוב ביותר לשאוב ולרוקן היטב את השדיים על מנת להימנע מגודש ולשמור על אספקת חלב תקינה. חלב נוצר על פי דרישה ולכן אם הביקוש יורד למשך כמה ימים כמה- הייצור יתאים את עצמו. ירידה בכמות החלב היא סיבה בפני עצמה לכך שהתינוק יביע חוסר שביעות רצון על השד ועל כן חשוב מאוד לשאוב ולשמור על אספקת חלב שהייתה לפני ששביתת הנקה התחילה.

2. להימנע ממאבקי כוח- התינוק מבין הכל ומרגיש אותך. חשוב ביותר לא לנסות להכריח את התינוק לינוק, לא לדחוף את הראש שלו לעבר השד ולא להתעקש בזמן שהוא בוכה. ניסיונות אלה רק ישיגו את התוצאה ההפוכה. הדבר הנכון הוא להציע באווירה טובה וברוגע (ברור שקשה מאוד להישאר רגועה כשהתינוק בוכה, אבל מאוד חשוב לשדר לו את זה). אם התינוק מסכים- נהדר ואם לא יש להפסיק את הניסיון מיד, להרגיע את התינוק (אפשר לתת לו למצוץ את האצבע שלך, לעשות סיבוב בבית וכו') ולנסות שוב בהמשך היום. 

מה יכול לעזור להתגבר על שביתת הנקה?

1. אם התינוק מצונן ואפו סתום- תנסי להשפריץ לו מי מלח או חלב אם לאף (ניתן לרכוש טפטפות קטנות בכל בית מרקחת אצל הרוקח, לסחוט מעט חלב לכוסית נקייה ולהשפריץ טיפה או שתיים לכל נחיר). עדיף לא להשפריץ ממש לפני הנקה (כדי שהתינוק לא יקשר את ההנקה עם משהו לא נעים) אלא כמה דקות לפני. הנזלת תתרכך ותצא ויהיה לו קל יותר להצליח לנשום ולינוק.

2. תציעי לינוק כשהתינוק לא רעב מדי. תציעי לינוק לפני שאת מזהה התינוק רעב ולפני השעה שבה היית חושבת שירצה לאכול. המטרה של הקדמת הארוחות היא שהתינוק יהיה יותר סבלני וישתף פעולה. לתינוק מאוד רעב לא תהיה סבלנות לניסיונות.

2. תנסי להציע לו להתחבר כשהוא חצי מנומנם- מיד כשהוא מתחיל להתעורר ועוד לא הגיע לערות מלאה (גשי אליו עם סימני ההתעוררות הראשונים ותציעי) או כשהוא מנומנם לקראת שינה. כשהם חצי ישנים הם פחות בררנים :) 

אם להציע במצב חצי מנומנם לא עובד, ניתן להציע לתינוק להתחבר תוך כדי שינה במקום המוצץ. הנקה בשכיבה יכולה לעזור להניק בנוחות כשהתינוק ישן.

3. תנסי להציע בתנועה- תינוקות מאוד אוהבים תנועה ונרגעים בתנועה. שווה לנסות להניק על כדור פיזיו או במנשא או בעמידה כשהוא על ידיך תוך כדי נענוע עדין.

4. עור לעור/אמבטיה משותפת. תעשי עור לעור עם התינוק מספר פעמים ביום או כנסי אתו לאמבטיה בלי להציע. הפעולות הטבעיות והמקרבות האלה יגייסו את הרפלקסים ויש סיכוי שהתינוק יחפש וינסה להתחבר בעצמו.

5. שינוי תנוחה- אם המצב הוא כזה שמספיק שאת מקרבת את התינוק לשד בתנוחה שאליה אתם רגילים והוא מיד מתחיל לבכות, תנסי להציע הנקה בתנוחה אחרת. אופציה מצוינת לניסיון היא הנקה תוך השענות לאחור. תשעני לאחור (כמו על כורסת טלוויזיה) ושימי את התינוק בין השדיים. אל תכווני את התינוק אל השד, אלא תני לו להתחיל לחפש ולנסות לבד. העברת השליטה לתינוק עוזרת במקרים רבים.

5. אם את חושדת שהסיבה לשביתת הנקה היא בקבוקים או ירידה בכמות החלב שלך, אז אפשר לנסות להתחיל את הארוחה עם כמות קטנה של חלב שאוב בבקבוק ואחרי שהתינוק יהיה רגוע ולא מאוד רעב להציע את השד. בנוסף במקרה שכמות החלב ירדה חשוב לעשות תהליך להגברת כמות החלב (להוסיף שאיבות לאחר הנקות על מנת לרוקן היטב את השד ולהגביר ייצור, להגדיל במידת האפשר את מספר ההנקות ולהתייעץ עם יועצת הנקה לגבי תוספי תזונה צמחיים להגברת חלב).

6. אם שום דבר מהשיטות שפירטתי לא עזרו והתינוק לא מסכים להתחבר, תקפידי להאכיל את התינוק במזרק, בעזרת כוסית קטנה או בבקבוק קרוב לשד ולהניח אותו באזור השדיים כשהוא שבע על מנת שהוא יקשר את השד עם שובע, רוגע ותחושה נעימה מה שיעודד אותו לשתף פעולה בהמשך.

חשוב חשוב חשוב!!! 

חשוב מאוד להימנע ממאבקי כוח עם התינוק ולא להקשיב למי שממליץ לך להרעיב את התינוק עד שיאכל. התינוק מסרב לינוק לא בגלל עקשנות, אלא בגלל סיבה כלשהי (למשל אחת מהסיבות שהזכרתי לעיל) ולכן אם התינוק מסרב לינוק במשך שעות, חשוב מאוד למצוא דרך אחרת להאכיל אותו. עדיף להשתדל להימנע מהאכלה בבקבוק שמאפשר זרימה מהירה ללא מאמץ. ניתן להאכיל בזהירות ממזרק עם חלב אם טרי ששאבת או עם חלב אם מופשר אם היה סטוק במקפיא. אם אתם לא מסתדרים עם מזרק אפשר לנסות להשקות את התינוק בזהירות מכוסית פלסטיק קטנה ואם אין ברירה אלא להאכיל מבקבוק, יש להקפיד על האכלה בצורה תומכת הנקה: את התינוק יש להחזיק כשהוא מורם ולא שוכב על גבו (כמו זווית של סלקל) ואת הבקבוק יש לשים כך שהוא מקביל לרצפה וחצי מהפיה מלאה בחלב וחצי באוויר. בצורה כזאת החלב לא יטפטף בעצמו, והתינוק יצטרך להתאמץ על מנת להוציא את החלב- מה שקצת מדמה הנקה.

האם יכול להיות שהתינוק בוכה על השד כי פשוט אינו מעוניין לינוק יותר והוא נגמל מהנקה? אם התינוק קטן מגיל שנה (ולרוב אף שנה וחצי) לא סביר ששביתת הנקה נובעת מגמילה טבעית. נוסף לכך הנקה טבעית שהתינוק יוזם ברוב רובם של המקרים לא תהיה פתאומית ולא תלווה בבכי.

אם את מתקשה להתגבר על שביתת ההנקה בעצמך, ממליצה בחום להיפגש עם יועצת הנקה שתלווה אותך ותתמוך בך בתהליך.

שולחת לכל האמהות הרבה סבלנות וכוחות!

*המאמר אינו מחליף ייעוץ אישי מסודר עם יועצת הנקה