טיפול בנזלת אצל תינוק

נתחיל מכללי בטיחות. במה לא מומלץ להשתמש:

1. ב2013 איגוד רופאי הילדים הוציא המלצה להימנע משימוש במכשירי אדים עקב כך שבמים העומדים במכשיר עלול להתרבות חיידק הלגיונלה. החיידק מתרבה במים עומדים וגורם לדלקת ריאות קשה שעלולים להיות לה סיבוכים. במסמך עם ההמלצה מוזכר בין היתר שב 2008 ילד נפטר כתוצאה מזיהום בלגיונלה.

המסמך שפורסם סוקר מחקרים שונים לגבי יעילות השימוש במכשיר והמסקנה המתקבלת היא שהסיכון גדול מהתועלת.

2. השימוש במשאבות נזלת אינו מומלץ. המכשירים הללו יוצרים וואקום בתוך האף וזה יכול לפגוע בריריות. 

כדי להקל על פינוי הנזלת ניתן לעמוד עם התינוק ליד ברז עם מים זורמים בטמפרטורה נעימה, להרטיב את היד ולסחוט את האף מאוד בעדינות כמה פעמים.

אז איך כן להקל על נזלת?

  • כדאי לגלגל מגבת או שמיכה ולמקם אותה מתחת למזרן באזור הראש על מנת להגביה את האזור. שכיבה בשיפוע עוזרת לנזלת להתפנות מאזור האף לגרון ולילד קל יותר לנשום במהלך השינה.
  • טיפות מי מלח: ישנם מספר תכשירים בשוק שמגיעים בצורת תרסיס (סטרימר, אוטריויני ועוד), כמו כן ניתן לקנות מי מלח לא בתרסיס ולטפטף לאף בטפטפת קטנה. מי מלח מרככים את הנזלת ועוזרים בהוצאתה. מומלץ להשתמש לפני כל האכלה. תינוק שאפו סתום יתקשה לאכול. כדאי להימנע משימוש במשך הרבה ימים רצופים כי מי מלח טיפה מייבשים את ריריות האף, אך אין לחשוש מזה בשימוש במשך מספר ימים.
  • תכשירים שמכילים תערובות שמנים להקלה על הנשימה: יש מספר תכשירים בשוק. השמנים בתערובות הם שמן אקליפטוס לימוני, שמן רוונסרה, לבנדר, מנטה. דוגמאות:

א. קרבול או ג'נבול- קפסולות של שמנים. יש לרוקן את הפסולה על סדין במיטת תינוק. חשוב לשים לב שהתכשירים אלו מותרים מגיל 3 חודשים בלבד. 

ב. תכשירים מסדרת טפטפים: תערובת שמנים לטפטוף בסביבת הפעוט, מגבונים שספוגים בשמנים וג'ל למריחה על האף. חשוב לשים לב שאם משתמשים במגבונים על אף מגורה עקב התעטשויות או על עור פצוע מעט זה שורף ולא נעים.

ג. אפקל (nose ease) של חברת מורז- תערובת שמנים למריחה על האף של התינוק להקלה על הנשימה, להקלה על הגודש ולריפוי אף מגורה. מותר מגיל שנתיים.

ד. בריאול- תערובת שמנים של חברת בייבי טבע. ניתן לרכוש באתר ולקבל בדואר. ע"פ היצרן מותר מגיל אפס לטפטוף על סדין או על חזיית הנקה/חיתול טטרה לפני הנקה או האכלה מבקבוק. 

  • בצל- תרופת סבתא ידועה. ניתן לחתוך בצל לקוביות, לקשור בתוך חיתול טטרה ולתלות מעל מיטת התינוק ללילה. מסריח מאוד, אבל עוזר.
  • חלב אם- ניתן לטפטף חלב אם לאף לפני כל הנקה ע"י טפטפת נקייה (טפטפות קטנות נמכרות בבתי המרקחת אצל הרוקחים). חלב אם עשיר מאוד בתאים של מערכת החיסון של האם שמפתחת נוגדנים כנגד הוירוס של הילד כשהיא מנשקת אותו. מומלץ להתחיל מיד עם הופעת התסמינים- לטפטף טיפה או שתיים לכל נחיר מספר פעמים ביום.
  • לחברת שלוס, המתמחה במוצרים מתחום הארומתרפיה, ישנו מוצר בשם סירופ סמבוק מצמח הסמבוק השחור. ע"פ האתר של היצרן הצמח ידוע ברפואה העממית כמסייע לנשימה. ע"פ היצרן המוצר מתאים לטיפול בילדים (באתר לא מצוין במפורש מאיזה גיל. מצוין מינון של טיפה לכל שנה שלוש פעמים ביום). יש לשים לב שהמוצר מכיל מעט אלכוהול. מדובר בכמות מאוד קטנה, אך חשוב לדעת ולקחת את הנתון הזה בחשבון אם שוקלים להתחיל טיפול במוצר זה.

כמובן שאם אין שיפור תוך מספר ימים או אם מופיעים סימפטומים נוספים כגון שיעול, חום וכו', צריך לגשת עם הילד לרופא על מנת לוודא שלא מדובר בחיידק, הדורש טיפול אנטיביוטי או בעיות אחרות המחייבות מעקב של רופא ילדים.

האמור במאמר אינו מחליף התייעצות עם רופא ילדים ואינו מהווה המלצה רפואית.