פרוביוטיקה לתינוק היונק- כל מה שצריך לדעת

פרוביוטיקה היא תוסף תזונה המכיל חיידקים "ידידותיים". הכוונה היא לחיידקים שתורמים לתהליכים שונים בגוף.

החיידקים הטובים מגיעים למעי ותורמים להגנה החיסונית שלנו כנגד חיידקים ווירוסים שתוקפים אותנו.

מתי כדאי לשקול לתת לילד פרוביוטיקה ולמה?

1. כשיש וירוס של שלשולים. על מנת לתרום לפעילות מערכת החיסון ולעזור לגוף להתגבר על הוירוס.

2. כשרוצים לחזק את מערכת החיסון.

3. במקביל לטיפול באנטיביוטיקה. חשוב מאוד ליטול פרוביוטיקה במקביל לטיפול באנטיביוטיקה כי האנטיביוטיקה הורגת לא רק את החיידים הרעים, אלא גם את החיידים הטובים ולכן צריך להחזיר את החיידקים הטובים לגוף. אם נוטלים את הפרוביוטיקה במקביל לאנטיביוטיקה צריך לעשות הפרדה של שעתיים בין המתן של האנטיביוטיקה למתן של הפרוביוטיקה. מומלץ להמשיך במתן הפרוביוטיקה לפחות 4 ימים לאחר סיום הטיפול באנטיביוטיקה.

4. האם פרוביוטיקה יעילה להקלה על גזים אצל תינוקות קטנים? הרבה הורים נותנים את התוסף ביוגאיה, שמכיל פרוביוטיקה, בתקווה שיקל על גזים.

דעות המומחים בנושא חלוקות.

מצד אחד ישנם מחקרים שמתן במשך 21 יום לתינוקות יונקים הפחית משמעותית את משך הבכי היומי ולתחושת ההורים הקל על הגזים.

מצד שני מומחים רבים אומרים שאין נכון להיום מספיק מידע על בטיחות ויעילות כי המחקרים הקיימים מעטים ולכן אין מספיק מידע מבוסס מחקר על מנת להמליץ לתת.

אם תסתכלו על הקופסה של פרוביוטיקה תראו ברוב המוצרים שנוסף לחיידקים הטובים יש במוצר FOS. FOS זה האוכל שממנו ניזונים החיידקים הטובים הוא נמצא בפרוביוטיקה כדי לשפר את השרדות שלה בגוף שלנו.

בשוק קיימים הרבה סוגים של פרוביוטיקה לילדים המיוצרים ע"י חברות שונות. איך יודעים איזה מוצר עדיף?

1. היות ופרוביוטיקה נחשבת תוסף תזונה ולא תרופה, מידת הפיקוח של משרד הבריאות על המוצרים האלה היא קטנה ולכן כדי להיות בטוחים שהמוצר אכן מכיל את מה שרשום עליו כדאי לבחור במוצרים של חברות גדולות וידועות (כמו סולגאר, אלטמן, סופהרב וביוגאיה) ולא במוצרים של חברות קטנות או לא מוכרות. במילים אחרות- פחות ממליצה לרכוש תוספי תזונה באתרים מחו"ל בייחוד אם מעולם לא שמעתם על היצרן.

2. כדאי לבחור בפרוביוטיקה שמכילה כמות גדולה מאוד של חייקים (מעל מיליארד) כי הפרוביוטיקה פועלת בעיקר במעיים ושטח המעי גדול מאוד.

3. עדיף לבחור במוצר שמכיל מגוון סוגים של חייקים ולא סוג אחד.

☆ חשוב חשוב חשוב- מאיזה גיל מותר לתת?

▪︎ על התכשיר של ביוגאיה בישראל רשום מגיל חצי שנה, אם כי על אותו מוצר כשהוא משווק בחו"ל רשום מגיל 0 ויש הורים שנותנים מגיל 0 ואף רופאים שתומכים בכך. הסיבה לכך שרשום על המוצר מגיל חצי שנה היא מיעוט מידע מבוסס מחקר, כפי שהסברתי לעיל.

▪︎ התכשירים של אלטמן וסופהרב המיועדים לילדים מותרים מגיל שנה, למעט הפרוביוטיקה שמגיעה בצורת דובוני ג'לי, המותרת מגיל 3 עקב סכנת חנק. התכשירים המותרים מגיל שנה מגיעים בצורת אבקה (אותה יש לערבב עם אוכל כגון יוגורט או סמוזי) או טיפות שאפשר להוסיף למשקה או לתת בכפית.

☆ החלטתם לתת פרוביוטיקה- כמה זמן לתת?

כדאי לתת במשך מספר שבועות (כשלושה שבועות) כי מחקרים מראים שצריך זמן עד שרואים השפעה. מצד שני לא הייתי הופכת תוסף תזונה לתרופה כרונית, ביחוד לאור מיעוט מידע מבוסס ספרות ולכן עדיף לא לתת במשך שבועות רבים או חודשים.