הכנה להנקה

מה חשוב לדעת על הימים הראשונים. גזור ושמור לחדר הלידה :) *

 

הימים הראשנים לאחר הלידה הינם קריטיים לביסוס ההנקה ולשפע חלב. לפעמים הצייפיה היא שההנקה תצליח מהרגע הראשון, הרי לכאורה מדובר בתהליך טבעי המבוסס על רפלקסים. ובכל זאת בפועל, היות ובשונה מחברה החיה כשבט רובנו לא יודעות הרבה על הנקה טרם הלידה ולא רואות הרבה נשים מניקות סביבנו, יש ערך רב להכנה מראש.

נקודות חשובות אודות הימים הראשונים:

1. מומלץ מאוד לנסות להניק מיד לאחר הלידה: מיד לאחר הלידה ישנו חלון הזדמנויות שלא כדאי לפספס. לאחר הלידה הורמון האוקסיטוצין אצל האם הינו גבוה היות ולהורמון זה ישנו תפקיד מרכזי בתהליך הלידה- הוא גורם להתכווצות שריר הרחם (גורם לצירים). לאוקסיטוצין יש תפקיד חשוב גם בהנקה- הוא גורם לשיחרור החלב. עקב כך מיד לאחר הלידה כשהאוקסיטוצין עדיין גבוה החלב משתחרר יותר בקלות וכדאי לנצל את זה. נוסף לכך תינוקות לרוב ערניים מיד לאחר הלידה ובהמשך נרדמים למשך מספר שעות רצופות. כדאי לנצל את ערנות התינוק ולהציע לו לינוק. מחקרים מראים שהפרדה בין האם והתינוק פוגעת הן ביצירת הקשר עם התינוק והן בהנקה.

2. חשיבות המגע עור לעור: מגע עור לעור של התינוק והאם עוזר לתינוק לשמור על חום גופו ומשפיע לטובה על קצב הלב וקצב הנשימה של התינוק. כדאי מאוד שהתינוק יהיה על אמא שלו במגע ישיר של עור לעור כמה שיותר. נוסף ליתרונות שהזכרתי, המצאות התינוק על אמא שלו עוזרת לו לגייס את כל הרפלקסים, ולכן כשהוא ירצה לינוק הוא יאותת לאמו ע"י חיפוש השד.

3. החלב הנוצר בימים הראשונים נקרא קולוסטרום. הקולוסטרום נוצר בכמות קטנה ואמהות רבות נבהלות מכך שיש להן "רק טיפות". חשוב לדעת שהקולוסטרום מותאם בדיוק לצרכים התזונתיים של התינוק. נפח הקיבה של יילוד הינו מאוד קטן ולכן התינוק זקוק לארוחות קטנות ותכופות, מה שגורם לכך שבשעות מסוימות ביממה התינוק "אינו יורד מהשד". נוסף לערכים התזונתיים של הקולוסטרום יש לו ערך רב מבחינה חיסונית. כ- 72 שעות לאחר הלידה נפח החלב גדל משמעותית והחלב הופך לחלב בוגר. היות וייצור החלב עובד לפי עקרון "הצע וביקוש", ככל שהתינוק מפנה יותר חלב מהשד, נוצר יותר חלב ולכן הנקות תכופות הינן קריטיות על מנת להבטיח שפע של חלב.

4. דפוסי אכילה של תינוקות יונקים: מחקרים מראים שתינוקות יונקים בממוצע 11 פעמים ביום. כמו כן נמצא שגודל הארוחה אינו מנבא את גודל ההפסקה עד הארוחה הבאה. כלומר לפעמים תינוק יבקש לינוק זמן קצר אחרי שינק מנה גדולה ולפעמים ההפך. תינוק יונק צריך להספיק מינימום 8 ארוחות ביממה על מנת לקבל את כמות המזון שהוא זקוק לה.

5. סימני רעב ראשוניים: בכי הינו סימן מאוחר לרעב. תינוק בוכה יתקשה להתחבר לשד ולכן חשוב לזהות שהתינוק רעב לפני הבכי. כדאי להציע לתינוק להצמד לשד מיד עם זיהוי סימני חיפוש: תזוזה של ידיים ורגליים, הזזת הראש, הוצאת לשון, קולות ותנועות מציצה עם הפה.

6. איך יודעים שהתינוק אוכל מספיק?

  • משקל:

תינוקות יונקים מאבדים בממוצע 5-7% ממשקל הלידה שלהם בימים הראשונים שלאחר הלידה. חשוב להיות ערניים לכך שהירידה במשקל נעצרת והתינוק מתחיל לעלות במשקל. התינוק אמור לחזור למשקל הלידה אחרי 10 ימים מהלידה (המקסימום הוא שבועיים לאחר הלידה).

  • מתן שתן:

תינוקות שמקבלים מספיק אוכל אמורים לתת שתן 2-6 פעמים ב 48 שעות הראשונות ולאחר מכן לפחות 5 פעמים ביממה. יש לשים לב כשמחליפים חיתול האם החיתול יבש או שהיה שתן. בשלושת היממות הראשונות יתכן ויהיו קריסטלים ורודים בשתן. נוכחות של כתמים ורודים מעבר ליממה השלישית אינה תקינה.

  • מתן צואה:

צבע: הצואה הראשונית שהתינוק נותן נקראת מקוניום היא בצבע שחור ובמרקם דביק.

צבע הצואה אמור להפוך בהדרגה לירוק (הצבע אמור להפוך לירוק בערך ביום השלישי לאחר הלידה) ולאחר מכן לצהוב. מרקם הצואה משתנה גם הוא ממרקם דביק למרקם דליל יותר עם מעין גרגרים קטנים.  אם צבע הצואה לא השתנה לצבע צהוב ביום החמישי לאחר הלידה יש לראות בכך סימן אזהרה שהתינוק אינו מקבל מספיק חלב.

תדירות: החל מהיום הרביעי שלאחר הלידה התינוק אמור לעשות קקי 3 או 4 פעמים ביום. אם תדירות הקקי נמוכה יותר, אך העלייה במשקל תקינה אז התדירות הנמוכה אינה צריכה להוות סימן לדאגה. עם זאת אם התינוק עושה פחות מ 3 פעמים קקי ביממה החל מהיום הרביעי לחייו, חשוב מאוד לבדוק שההנקה יעילה, שהוא מקבל מספיק אוכל ושהעלייה במשקל תקינה. לאחר שישה שבועות מהלידה הקקי מפסיק להיות מדד לכמות שהתינוק אוכל.

  • כאשר התינוק מחובר לשד חשוב לשים לב שהוא יונק בצורה פעילה ושאינו רדום במשך רוב הזמן שהוא מחובר לשד. איך תזהי יניקה יעילה?

חשוב לשים לב לבליעות: שימי לב שהלסת התחתונה של התינוק זזה ושהוא מבצע פעולות מציצה. מיד עם התחברות התינוק לשד צפויות מציצות קטנות ומהירות ולאחר מכן אמורות להיות מציצות עם קול של בליעות. כשמסתכלים על הלחי של התינוק ניתן לראות שהלסת זזה. לאחר כמה דקות המרווחים בין הבליעות ילכו ויגדלו והתינוק יתחיל לשקוע בשינה. כאשר היניקה מפסיקה להיות פעילה כדאי לעודד את התינוק ע"י סחיטה של השד במקביל לשפתיים של התינוק לכיוון הפטמה (תדמייני שאת רוצה להזרים לו חלב לתוך הפה). אם למרות הסחיטות התינוק רדום כדאי להציע לתינוק את השד השני. תינוקות מגיבים לזרימה וכאשר הוא יתחבר לשד השני שממנו טרם אכל וששופע חלב יש סיכוי רב שיינק שוב באופן פעיל. יש אמהות שמוצאות שהחלפת חיתול בין הצדדים עוזרת להן להעיר את התינוק אחרי הצד הראשון וכתוצאה מכך היניקה מהשד השני יותר יעילה.

בימים הראשונים שלאחר הלידה בזמן ההנקה צפויים כאבי בטן, הדומים לכאבים של צירים באיזור הרחם. הכאבים נובעים מכך שהרחם חוזר לגודלו המקורי. כמו כן במהלך ההנקה אמהות רבות חשות צימאון.

בתחילת כל הנקה ישנן אמהות שמרגישות את רפלקס שיחרור החלב (תחושה שהשד מתכווץ והחלב משתחרר).

חשוב לשים לב להתנהגות התינוק בין ההנקות. אם התינוק לא מתעורר כלל להנקות בעצמו או אם התינוק אף פעם לא רגוע לאחר ההנקה חשוב לפנות לקבלת עזרה מקצועית.

7. כאבים ופצעים: כאבים ופצעים מצביעים על כך שמשהו אינו מתנהל כשורה. הנקה אינה אמורה לכאוב. ישנן אמהות שמדווחות על חוסר נעימות בפטמות בימים הראשונים, אך התחושה של חוסר נעימות אינה אמורה להמשך מעבר לימים הראשונים.

8. "תוכנית ב": אם התינוק אינו נצמד או אם ההנקה כואבת חשוב מאד לפנות לעזרה מקצועית של מדריכה או יועצת הנקה. עד לקבלת הייעוץ חשוב להוציא את החלב מהשד גם אם ההנקה אינה אפשרית כרגע, על מנת שהגוף לא יקבל את המסר שאין צורך בחלב ולא יפחית ייצור. ניתן להוציא את החלב ע"י סחיטה ידנית או ע"י שאיבה במשאבת חלב. קולוסטרום אינו יוצא בשאיבה במשאבה עקב מרקמו ולכן אם שואבים בימים הראשונים הבקבוק עלול להראות ריק. עם זאת לעצם הגירוי של השד הנוצר ע"י הוואקום של המשאבה ישנה חשיבות עצומה להמשך ייצור החלב ולכן יש לשאוב 8 פעמים ביממה רבע שעה מכל שד כל פעם על מנת לאותת לגוף לייצר שפע של חלב. כמובן שאם התינוק לא מתחבר לשד או אם הנקה אינה אפשרית עקב כאבים, במקביל להוצאת חלב מהשד והדאגה להמשך ייצור חלב חשוב לוודא שהתינוק מקבל מספיק אוכל ולהאכילו בחלב הסחוט או השאוב (אם יש) או בפורמולה אם אין מספיק חלב שאוב או סחוט. על מנת להימנע מחשיפת התינוק לבקבוק (מהבקבוק החלב יוצא יותר בקלות מאשר משד, מה שעלול לבלבל את התינוק כשנרצה להחזירו להנקה) ניתן להאכיל בימים הראשונים בכפית קטנה או במזרק. ביממה הראשונה לאחר הלידה התינוק אמור לאכול בין 5-10 מ"ל לארוחה (צריכות להיות 8 ארוחות ביממה), ביממה השניה כ-20 לארוחה, ביממה השלישית כ-30 לארוחה, ביממה הרביעית כ-40 לארוחה וכן הלאה עד גיל שבוע. 

במקרה של צורך בעזרה מקצועית אשמח לעזור 0529454632 מירי

*האמור במאמר אינו מחליף ייעוץ הנקה.