תוספי תזונה בהנקה

 

אילו תוספי תזונה מומלץ לקחת בהנקה?

על פי ההמלצות העדכניות של משרד הבריאות בתקופת ההנקה כדאי לקחת את התוספים הבאים:

יוד- במינון 150 עד 250 מיקרוגרם ביממה. הסיבה היא שהמנה היומית המומלצת של יוד בהנקה גבוהה מהמנה היומית המומלצת לא בהנקה', היות ויוד נדרש לתפקוד בלוטת התריס של התינוק ולהתפתחות המוח של התינוק.

בישראל אין תקנות, המחייבות להעשיר את המלח ביוד, ולכן רב המלח שאנחנו צורכים לא מועשר. קשה להגיע למנה היומית המומלצת של יוד בהנקה רק מתזונה. לכן יש המלצה לקחת תוסף.

ויטמין די- ההמלצה היא ליטול תוסף במינון 200 עד 400 יחב"ל מדי יום היות ולויטמין די מגוון תפקידים חשובים בגוף. הוא נדרש לספיגת סידן, לתפקוד מערכת החיסון והשרירים ועוד.

מחסור בויטמין די אצל נשים נפוץ מאוד ומחמיר בהריון.

ברזל- עד שישה שבועות לאחר הלידה. לאחר מכן יש לעשות בדיקת דם ואם הבדיקה תקינה להפסיק ליטול תוסף ברזל.

חומצה פולית- ההמלצה כיום היא ליטול תוסף של חומצה פולית כל תקופת הפוריות למקרה של הריון לא מתוכנן היות ונטילה של חומצה פולית מלפני ההריון מגנה מפני מומים בצינור העצבי.

⭐ נכון להיום- התכשיר היחיד שקיים בארץ, המכיל יוד בנפרד הוא תוסף יוד של חברת סולגאר. אפשר לשקול ליטול את התכשיר פרנטל או קומפלקס ויטמינים, המותאם לנשים הרות ומניקות. בתכשירים אלו יש גם יוד, גם ויטמין די וגם חומצה פולית.

בנוסף בפרנטל ובמוצרים דומים ישנו סידן. במסגרת תהליך ייצור החלב, סידן, שמקורו בעצמות של האם, מגיע לחלב. מסיבה זו בתקופת ההנקה יש ירידה בצפיפות העצם של האם. חשוב לציין שמדובר בתופעה שחולפת וכאשר האישה מסיימת להניק ומפסיקה לייצר חלב, צפיפות העצם חוזרת לרמה המקורית, שלפני ההנקה, גם אם האישה לא נטלה תוסף סידן. זאת הסיבה שאין המלצה גורפת ליטול תוסף סידן בהנקה. עם זאת לאור כך שאישה מניקה מאבדת סידן בתהליך ייצור החלב הגיוני, שסידן נמצא בקומפלקס ויטמינים לנשים הרות ומניקות וחשוב לשים לב לצריכת הסידן בתזונה.

ומה לגבי אומגה 3???

אומגה 3 היא חומצת שומן, שחיונית לתפקוד הגוף, אבל הגוף לא יכול לייצר אותה והלכן יש לקבל אותה ממזון.

נכון להיום המחקרים לגבי הנחיצות והתרומה של תוסף של אומגה 3 בהריון והנקה אינם חד משמעיים ולכן אין המלצה של משרד הבריאות ליטול תוסף באופן גורף, עם כי איגוד הגניקולוגים ממליצים כן לצרוך תוסף או לאכול 2 מנות דג, העשיר באומגה 3 בשבוע.

אנחנו כן יודעים שאיכות השומן בתזונה של האמא משפיעה על איכות השומן בחלב אם ולכן מומלץ להקפיד על צריכה של סוגי שומן בעלי ערך תזונתי גבוה:

📌 מה לא? מומלץ להפחית בצריכת שומן רווי שהוא שומן שמקורו בעיקר מהחי (כגון גבינות שמנות או שומן של בשר) ולהפחית בצריכת שומן מוקשה- שומן טראנס- המצוי במרגרינה.

📌 מה כן? כדאי להעשיר את התזונה בשמנים מהצומח (שמן זית, שמן אבוקדו, שקדים, אגוזי מלך, גרעינים, שומשום) ובדגים המכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 (סלמון, בורי, טונה אדומה, סרדינים ועוד).

אישה שאוכלת מנת דג, העשיר באומגה 3 פעם- פעמיים בשבוע מגיעה לכמות המומלצת של אומגה 3 ולא מסתכנת מבחינת כמות הכספית.

חשוב להדגיש- בקבלת ההחלטה האם ליטול תוסף של ויטמינים ומינרלים בהנקה חשוב לקחת בחשבון את איכות התזונה של האם. ההמלצות הכלליות מתיייחסות לתזונה ממוצעת באוכלוסייה. אם את יודעת שאת אוכלת מזון מגוון, מומלץ לעשות בדיקת דם מקיפה וליטול תוסף רק במקרה ומתגלה מחסור בויטמין או מינרל כלשהו.